Mileva Ajnštajn – rođena je 19.12.1875. – 04.04.1948. godine

Mileva Marić – Ajnštajn, srpska matematičarka i supruga legendarnog Alberta Ajnštajna, rođena je na današnji dan. Mileva je rođena u Titelu, u imućnoj porodici, na teritoriji tadašnje Austrougarske. Bila je najstarije od troje dece. Otac joj je bio oficir u vojsci. Pri rođenju Mileva je doživela povredu, naime nestručnošću lekara iščašen joj je kuk, zbog čega joj je jedna noga bila kraća od druge. Svoje školovanje Mileva započinje u novosadskoj ženskoj gimnaziji a završava u gimnaziji u Sremskoj Mitrovici. Oduvek zainteresovana za prirodne nauke, maturirala je iz matematike i fizike kao najbolja u razredu. Nakon što se njena porodica seli u Zagreb zahvaljujući svom znanju dobija specijalnu diplomu koja joj obezbeđuje pohađanje škole rezervisane samo za dečake.

Nedugo potpom prebacuje se u Državnu politehničku školu na studije fizike i matematike gde i upoznaje Alberta. Njihova veza je ubrzo otpočela, čemu se njeni roditelji nisu protivili, međutim Albertovi jesu iz dva razloga – Mileva je bila starija od njega 3 godine i nije bila Jevrejka. Ubrzo potom dobili su ćerku  i venčali se u Bernu. Neposredno pred večanje dete je obolelo od šarlaha i nije do dan danas poznato šta se sa njom desilo, da li je umrla ili data na usvajanje. Nakon toga dobili su dva sina, a njihov brak je često bio u kriznim situacijama.

Usledio je i konačan razvod ova dva briljantna uma 1919. godine, nakon što je Albert odnos sa svojom rođakom Elzom pretvorio u ljubavni čin.

Pošaljite komentar