Ljubiša Samardžić – rođen je 19.11.1936. godine

Svoj rođendan danas proslavlja veliki srpski glumac i režiser Ljubiša Samardžić. Rođen u Skoplju, za vreme tadašnje Kraljevine Jugoslavije, Ljubiša je glumac prepoznatljive pojave i sjajne glumačke karijere. Njegovi roditelji radili su u rudniku uglja, a Ljubiša im je još kao mladić pomagao u izdržavanju porodice. Upisao je studije Prava, međutim na istima se nije dugo zadržao već se preorijentisao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Njegov nesvakidašnji talenat za glumu otkriven je poprilično rano i Ljubiša biva nagrađen stipendijom na studije kod režisera Bojana Stupice. Naklonost publike stekao je vrlo rano u svojoj karijeri i zadržao je zasluženo sve do današnjih dana. Jugoslovenski režiseri rado su sarađivali sa njim i dodeljivali mu glavne muške uloge. Neki od njegovih najpoznatijih filmova, koji su obeležili srpski film su „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Život je lep“, „Magareće godine“, „Tri karte za Holivud“, „Kuća pored pruge“ i svakako „Valter brani Sarajevo“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoja dela, među kojima su Zlatni lav za ulogu u filmu „Stranac“, Zlatna arena za film „Bombaši“, nagrada Pavle Vuisić, nagrada AVNOJ 1988 za koju Ljubiša kaže da mu je najdraža i svakako nagrada akademije Ivo Andrić za životno delo.

Pošaljite komentar