Pierre Alechinsky – rođen je 19.10.1927.

Danas svoj rođendan proslavlja veliko ime belgijskog slikarstva i umetnosti uopšte – Pjer Alešinski. Rođen u Briselu ovaj izrazito talentovanu slikar, crtač i grafičar, uneo je broje promene u umetnost svog vremena. Svoje široko obrazovanje na polju umetnosti stekao je studirajući slikarstvo, grafičke tehnike kao što su tipografija i ilustracija, a ujedno se zanimajući i za fotografiju. Umetnik daleko ispred svog vremena podario nam je spektakularna dela koja i dalje navode na razmšljanje kritičare širom sveta. Od 1949. – 1951. godine bio je aktivan član umetničke grupe pod nazivom Kobra. Ono po čemu je prepoznatljiv jesu dela u kojima preovladava japanska litografija i nadrealistični automatizam.

Na sebi svojstven način Pjer u svojim delima nastoji i sa velikim uspehom spaja zapadnu i istočnu umetnost u jednu skladnu celinu. Istočna tradicija umetnosti s sjedne strane i savremeni elementi zapada sa druge strane, daju njegovim delima nesvakidašnju notu i dubinu kakva se retko sreće. Nastanjen u Parizu, poslednjih decenija istakao se svojim radom u vidu oslikavanja velikih zidnih površina na vrlo spontan i ekspresivan način.

Pjer je jedinstven primer sklada u neskladnom, klasične umetnosti zamenjene nadrealnom, maštanja koje prevazilazi svakodnevno mišljenje i razum.

Pošaljite komentar