Blez Paskal – rođen je 19.06.1623. – 19.08.1662. godine

Najpoznatiji francuski matematičar, fizičar i filozof svih vremena Blez Paskal, rođen je na današnji dan. Mesto njegovog rođenja je Klermon – Feran, u Francuskoj. Blez je bio treće dete u svojoj porodici. Ostaje bez majke kada mu je bilo svega 3 godine. Nedugo potom porodica Paskal odlazi iz rodnog mesta u Pariz. Još kao dete Paskal je bio vrlo zainteresovan za nauku. Ovo interesovanje nasledio je od oca koji je takođe voleo matematiku i nauku. Njegov otac ga je lično podučavao, imajući neortodoksne poglede na obrazovni sistem tog doba. Zanimljiva činjenica je da je želeo mladog Bleza do njegove 15 godine da drži podalje od matematike.

Želja mu je bila da isti prvo savlada latinski i grčki. Međutim isti je bio isuviše radoznao i bavio se geomterijom sa svega 12 godina. Bilo mu je svega 18. godina kada je napravio svoju prvu matematički mašinu, koju je nazvao mehanički sabirač kako bi olakšao poslovanje svom ocu. Najveći utisak na mladog Bleza ostavili su susreti sa Galilejom i Dekartom.  Iznenada 1650. godine ostavlja po strani svet nauke i okreće se religiji. Nazvao je ovaj svoj postupak – razmatranjem veličine i misterije čoveka. Nakon smrti oca, koja je za njega bila vrlo značajna, Paskal je počeo da izdaje anonimna dela na temu religije.

U znak priznanja njegovim dostignućima njegovo ime je dodeljeno brojnim pojmovima kao što je merana jedinica za pritisak – Paskal.

Pošaljite komentar