Nikola Kopernik – rođen je 19.02.1473. – 24.05.1543. godine

Najpoznatiji poljski astronom, matematičar i naučnik, Nikola Kopernik rođen je na današnji dan. Čovek briljantnog uma, veliki stvaralac i pronalazač, ostavio je savremenom čovečanstvu neprocenjivo blago. Osim toga Nikola je bio ujedno i pravnik, lekar i ekonomista. Svestrana ličnost, daleko ispred svog vremena. Nikola je prvi naučnik koji je izneo teoremu heliocentričnog modela svemirskih tela. Tri godine provodi studirajući teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakovu. Nakon toga odlazi u Italiju i studira crkveno pravo, astronomiju i medicinu. Ličnost željna znanja, širokih shvatanja i velikih težnji za doba u kom je živeo.

Na jednoj kuli tvrđave koja je okruživala crkvu u Fromborku, Nikola je napravio svoju prvu opservatoriju iz koje je mogao da posmatra kretanja nebeskih tela. Tu i nastaje njegovo delo „O kruženju nebeskih tela“, koje je objavio neposredno pre svoje smrti. Zahvaljujući ovom izvanrednom delu pokrenuta je revolucija u astronomiji. Njegove teorije i tvrdnje uticale su na Keplera i Njutna. Kopernikova najvažnija tvrdnja bila je da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca, što je u njegovo vreme bio ekstreman pojam.

Iako su naučni krugovi u kojima se Nikola kretao prihvatili ove tvrdnje, rimokatolička crkva je uložila oštar protest. Njegovo delo je zabranjeno od strane pape lično, i stavljeno na Spisak zabranjenih knjiga.

Pošaljite komentar