James Woods – rođen je 18.04.1947. godine

Slavni američki filmski, pozorišni i televizijski glumac, ličnost prepoznatljivog imena, James Howard Woods, danas proslavlja svoj rođendan. Mesto njegovog rođenja je Vernal, Juta u SAD. Višestruko nagrađivani glumac tokom svoje impozantne karijere, ostvario je značajan uspeh i doprineo izuzetnoj gledanosti američkih filmova. Zahvaljujući njemu, američka kinematografija je dobila nov ugao gledanosti, novu sferu i znatno brojniju publiku. Na filmskom platnu Džejms je vrlo karakterističan i uloge koje tumači bilo da su u pitanju drame, komedije, akcije ili neki drugi žanrovi, prožete su čitavim spektrom boja.

Vrlo je slikovit u izražavanju emocija i predstavljanju javnosti svojih likova. Džejmsa mnogi njegovi savremenici smatraju Ajnštajnom savremenog doba. Mnogi tvrde da bi po inteligenciji isti mogao da stane rame uz rame sa ovim velikim naučnikom. Iako je mogao da odabere bilo koju drugu profesiju kojom bi se bavio, Džejms je mnogo puta izjavio da želi da bude „samo“ glumac, jer samo to i voli. Tvrdio je takođe u više navrata da ga isključivo gluma ispunjava i da svoj smisao pronalazi u njoj.

Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se „Stjuart litl“, „Mrak film“, „Svaka božja nedelja“, „Generalova ćerka“, „Još jedan dan u raju“, „Herkul“, „Duhovi sa Misisipija“ i „Bilo jednom u Americi“.

Pošaljite komentar