Oscar Davico – rođen je 18.01.1909. – 30.09.1989. godine

Veliki srpski i jugoslovenski književnik, neukrotivog duha Oskar Davičo rođen je na današnji dan. Rođen u Šapcu, ovaj mladi jevrej bio je dete činovnika. Gimnaziju završava u Beogradu, a svoju prvu priču objavljuje već 1923. godine u beogradskoj reviji „Nedeljne ilustracije“. Romanistiku je studirao u Parizu i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Najcenjeniji i ubednjivo najmlađi pesnik i umetnik u krugu nadrealista, doprineo je tome da srpska književnost doživi impozantan procvat, iako je išao trnovitim putem. Kako tvrdi jedan od najvažnijih istoričara književnosti Jovan Deretić, Davičo je svojom jedinstvenišću, talentom i stvaralaštvom nadmašio kolege književnike u oblasti nadrealizma i uspeo se visoko na ovoj lestvici dotakavši sam vrh.

Širina njegovog uticaja u književnosti oseća se i dan danas, a dela koja je za sobom ostavio ne gube na vrednosti kako decenije prolaze. Oskara ne zaobilaze ni ratna dešavanja u zemlji. Kao sekretar Mesnog komiteta KPJ u Bihaću, Oskar biva uhapšen od strane Suda za zaštitu države i bačen na robiju od 5 godina. Po izlasku iz zatvora objavljuje zbirku pesama, koja je iste godine zabranjena za javnost zbog „teških povreda javnog morala“, a Oskar naravno ponovno biva uhapšen.

Sve njegove osude, krivična gonjenja i prekori suda i javnosti nisu ga niti najmanje omeli u stvaranju dela koja će tek kasnije naići na shvatanje i odobravanje.

Pošaljite komentar