Martin Skorseze – rođen je 17.11. 1942. godine

Holivudska legenda Martin Skorseze danas slavi svoj rođendan. Rođen u Flašingu u Njujorku, Martin već decenijama unazad važi za jednog od najboljih filmskih režisera i vrhunskog stvaraoca svih vremena. Njegovi roditelji, radili su u fabrici odeće dok je mladi Martin maštao o filmovima i razvijao svoju strast u tom pravcu. Amerikanac italijanskog porekla podario je filmskom svetu izuzetna dela koja su zadržavala pažnju javnosti na sebi, na svim kontinentima.

Njegovo italijansko poreklo vrlo često se protezalo kroz firmove koje je režirao. Isti su govorili o Italijanima koji su se doselili u Ameriku, o njihovom načinu života i situacijama sa kojima su se susretali. Na sebi svojstven način približio je italijansku kulturu američkom narodu i predstavio je u njenom realnom svetlu. Najćešća tematika njegovih filmova bila je vezana za mafiju i podzemlja. Svima dobro poznati filmovi o usponima i padovima italijanske mafije i njihovih bosova, imali su kao pozadinu Skorsezea kao njihovog stvaraoca.

Na dodeli Oskara 2007. godine proglašen je za najboljeg režisera zahvaljujući svom ostvarenju „Dvostruka igra“. Pomenuti film je takođe dobio nagradu za najbolji film, montažu i scenario. Iako je na dodelama Oskara Skorseze bio nominovan čak 6 puta, ovo je prvi Oskar u njegovoj karijeri.

Pošaljite komentar