Josif Pančić – rođen je 17.04.1814. – 08.03.1888. godine

Poznati srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije, Josif Pančić rođen je na današnji dan. Josif je rođen u selu Ugrini kod Bribira, na teritoriji tadašnjeg Austrijskog carstva. Rođen je u katoličkoj porodici kao četvrto po redu dete porodice Pančić. Njegova porodica vodi poreklo iz Hercegovine, a u Ugrine su došli odavno. Budući da je njegova porodica bila siromašna, o njemu se brinuo stric koji je bio arhiđakon u Gospiću.

Tamo je Josif i završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Rijeci. Iz Rijeke odlazi u Zagreb gde nastavlja sa školovanjem. Medicinski fakultet upisuje i završava u Pešti, dobijajući doktorat 1842. godine. Tokom studija izdržavao se samostalno, držeći časove francuskog i italijanskog jezika. Ne želeći da stupi u državnu službu, Josif se odlučuje za otvaranje privatne prakse. Međutim od lekarske prakse se u to vreme nije baš moglo živeti. Odlazi tad u Banat, obilazi Deliblatsku peščaru, penje se na Karpate i u rudnicima upoznaje brojne interesantne stene i minerale.

Zaslužan je za otkriće nove vrste četinarskog drveća, koje je po njemu i dobilo naziv – Pančićeva omorika. Takođe po njemu je dobio i naziv najviši vrh Kopaonika, na kom su smešteni u mauzoleju i njegovi posmrtni ostaci. 

Pošaljite komentar