Mark Markez – rođen je 17.02.1993. godine

Čuveni španski motociklista i veliko ime španskog sporta Mark Markez Alenta danas proslavlja svoj rođendan. Grand Pri vozač i dva puta MotoGP svetski šampion, Mark Markez predstvalja pravo osveženje na trkačkoj stazi i novu nadu španskog motociklizma. Mark je jedan od četvorice vozača, koji su osvojili Svetsko prvenstvo, donevši svojoj zemlji titulu u 3 različite kategorije. Na svetskoj rang listi nalazi se odmah iza Valentino Rosija, Fila Rida i Mike Hejlvuda. Godine 2010. Markez osvaja titulu na Svetskom prvenstvu, a nakon toga slede uspesi 2012. , 2013. i 2014. godine takođe na Svetskim prvenstvima.

Mark je postao prvi vozač kom je pošlo za rukom, posle Kenija Robertsa davne 1978. godine, da osvoji titulu u premijer ligi u svojoj prvoj sezoni. Ono što je još zanimljivije jesu njegove godine, odnosno činjenica da je ubedljivo najmlađi vozač na stazi. Na Svetskom prvenstvu 2014. godine svoju titulu je odbranio sa čak 3 kruga prednosti u odnosu na druge vozače. Budući da je osvojio prvo mesto u poslednjih 10 svojih trka za redom, Markez se bez mnogo dvoumljenja probio na sam vrh najboljih motociklista sveta.

Mlad, neustrašiv, željan novih pobeda. Markezov mlađi brat Aleks je takođe pošao stopama motociklizma, ugledajući se na svog starijeg brata. 

Pošaljite komentar