Benjamin Franklin – rođen je 17.01.1706. – 17.04.1790. godine

Najuticajniji američki naučnik i političar, Bendžamin Frenklin rođen je na današnji dan. Neprikosnoveni i neumoljivi borac za slobodu, ljudska parava i učesnik u Američkom ratu za nezavisnost Bendžamen se i dan danas smatra najznačajnijom ličnošću u istoriji Amerike. Frenklin je jedan od stvaratelja „Deklaracije o nezavisnosti“ koja se i danas smatra najvažnijim dokumentom na Američkom tlu. Ovaj izuzetno talentovan pisac, pronalazač i tvorac američkog ustava, postavo je stabilne temelje uređenju današnje Amerike. Frenklin je rođen u Bostonu u državi Masačusets na teritoji SAD.

Najpoznatiji široj javnosti je po svom otkriću u vidu gromobrana. Takođe njemu možemo da zahvalimo na otkriću i karakteristikama Golfske struje. Osim toga što je dao izuzetan doprinos uređenju Amerike kao države, Bendžamin je konstruisao i prvu mašinu za umnožavanje, bifokalne naočare i napravio peć koja nosi njegovo ime. Dotadašnja Amerika bila je noću osuđena na mrkli mrak, dok Frenklin nije uveo ulično osvetljenje. Osim toga reorganizovao je i američki poštanski sistem. Mnogi ga upravo zbog njegovih futurističkih stavova i prinalazaka smatraju čovekom poslatim iz budućnosti.

Zahvaljujući takođe Frenklinu Amerika je dobila svoju prvu javnu bibilioteku i filozofsko društvo koje kasnije prerasta u Univerzitet. Ostavio je neizbrisiv trag u američkoj i svetskoj istoriji.

Pošaljite komentar