Tupac Shakur – rođen je 16.06.1971. – 13.09.1996. godine

Proslavljeni američki reper, Tupac Amaru Shakur, poznatiji kao 2Pac i Makaveli, rođen je na današnji dan. Reper, pesnik i glumac, Tupak je ličnost koja je svojom pojavom i umetničkim sposobnostima za kratko vremen obeležila muzičku scenu 20. veka. Njegov život nije počeo slavno. Majka mu je bila u zatvoru kada je saznala da je trudna. Našla se pod optužnicom za bombaški napad i sama se odbranila od iste, izašavši iz zatvora mesec dana pre porođaja. Tupak nikad nije saznao ko mu je biološki otac, a očuh mu je veći deo svog života proveo u zatvoru. Isti je godinama bio na FBI listi 10 najtraženijih kriminalaca.

Sa 12 godina Tupak je bio član glumačke grupe u harlemskom teatru. Sa svetom repa se upoznaje vrlo rano i pristupa mu oberučke. Započinje stvaralaštvo kao Em- Si Njujork, sa pesmom koja je govorila o kontroli oružja. Ista je nastala kao rezultat ubistva njegovog prijatelja nekoliko dana pre tog. Njegova majka je usled nemogućnosti da nađe adekvatan posao, posegnula za drogom i postala zavisna od nje. Tupak je sve više vremena bio na ulici, uvučen u krugove droge i dilovanja, međutim tu je i upoznao pojedince koji su mu pomogli u muzičkom proboju.

Sa dvojicom prijatelja oformio je grupu Striktli doup. Većina njegovih pesama bavila se pitanjima teškog odrastanja, nemaštine, drogom i rasizmom. Teško je ranjen u uličnoj pucnjavi, a svet je napustio 6 dana potom.

Pošaljite komentar