Desanka Maksimović – rođena je 16.05.1898. – 11.02.1993. godine

Najveća i najpoznatija srpska književnica, pesnikinja, akademik i profesor književnosti Desanka Maksimović, rođena je na današnji dan. Rođena u mestu Rabrovica kod Valjeva, Desanka je bila prvo dete u svojoj porodici. Po njenom rođenju porodica se seli u Brankovinu gde mlada Sesanka provodi detinjstvo. Gimnaziju se upisala i završila u Valjevu. Studirala je svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Postala je akademink Srpske akademije nauke i umetnosti. Po završetku fakulteta Desanka se prvo zaposlila u Obrenovačkoj gimnaziji.

Potom je radila u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu. Godinu dana provodi u Parizu na usavršavanju, dobivši stipendiju francuske vlade. Početkom Drugog svetskog rata Desanka odlazi u penziju, međutim krajem istog se vraća predavanju i konačno 1953. postaje penzionerka. Desanka je pisala knjige za decu i odrasle, pesme, romane, prozna dela a povremeno se bavila i prevođenjem sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika. Tokom svog života napisala je oko 50 knjiga posvećenih deci i omladini. Bila je omiljena među svojim kolegama piscima i pesnicima.

Sarađivala se sa Milošem Crnjanskim, Ivom Andriće, Isidorom Sekulić, Brankom Ćopićem i drugima. Desanka je bila u braku sa Sergejom Slastikovim sa kojim nije imala dece.

Pošaljite komentar