Čarli Čaplin – rođen je 16.04.1889. – 25.12.1977. godine

Veliki američki glumac, režiser, scenarsta i producent Ser Čarls Spenser Čaplin rođen je na današnji dan. Izuzetno poznata ličnost britanskog porekla, u potpunosti je svojom pojavom i načinom glume pomerila granice dotadašnje američke kinematografije. Čarli se smatra jednim od najvećih komičara svih vremena. Ličnost koja je izuzetno dobro vladala veštinom mimike, umela je da nasmeje do suza široke narodne mase. Komedije u kojima je igrao bile su mix pantomime, improvizacije i cirkuskog umeća. Čarli se smatra jednim od pionira kinematografije i u velikoj je meri doprineo širenju popularnosti filma u svoje vreme. Njegov izvorni humanizam formiran u teriodu teške mladosti izražen je u vodu dobronmerne skitnice Čarlija.

On je u isto vreme oličenje dobrote prema drugima nasuprot svojim zlim namerama. Njegova porodična tragedija bila je u tome što mu je majka doživela nervni slom kada mu je bilo samo 5 godina, a otac poginuo, da bi se sa bratom našao na ulici kao beskućnik. Jedno vreme nakon toga proveo je u domu za nezbrinutu decu i pridružio se dečijoj muzičkoj – pozorišnoj trupi. Istu je napustio 1913. i pristupio Keystoun – u, koji ga je plaćao 150 dolara nedeljno.

Tu kreće njegov proboj u svetu filma. Nije dugo potrajalo, a Čarli je počeo da snima kratkometražne filmove, kao i da iste režira, piše scenarija i bavi se montažom.

Pošaljite komentar