Bernardo Bertolucci – rođen je 16.03.1940. godine

Poznati italijanski filmski režiser i scenarsita, Bernardo Bertoluči danas proslavlja svoj rođendan. Ličnost izvanrednih zamisli i velikih filmskih ostvarenja. Ličnost koja je donela modernom svetu neprevaziđene klasike. Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se „Konformista“, „ Poslednji tango u Parizu“, „Dvadeseti vek“, „Poslednji kineski car“, „Mali buda“, „Ukradena lepota“ i „Sanjari“. Rođen u Parmi u Italiji, Bernardo je drugi sin velikog pesnika, istoričara umetnosti i filmskog kritičara Atilia Bertolučija. Budući da je odrastao okružen umetnošću i stvaralaštvom, mladi Bernardi već sa 15 godina počinje da piše.

Ne dugo potpom dobija nekoliko literarnih nagrada za svoju prvu napisanu knjigu. Očev uticaj, slava i pozadina pomogli su mu da napreduje u karijeri. Njegov otac je pomogao Pasoliniju da objavi svoj prvi roman a ovaj je za uzvrat angažovao mladog Bernarda da mu bude pomoćnih prilikom snimanja filma „Accattone“ u Rimu 1961. godine. Međutim njegov talenat za pisanje nije dugo ostao neprimećen. Mnogi su počeli da se interesuju za ovog mladog italijana. Sergio Leone ga je zamolio da napiše srenario za njegov film „Bilo jednom na Divljem zapadu“. Leon međutim kasnije odbija Bertolučijev scenario, tvrdeći da je isti prekompleksan za američku publiku.

Sa svega 21. godinom nakon napuštanja studija moderne književnosti Bertoluči režira svoj prvi film „La commare secca“, koji ostavlja snažan utisak na publiku i filmske kritičare.

Pošaljite komentar