John Carpenter – rođen je 16.01.1948. godine

Izuzetno popularan američki filmski režiser, scenarista, producent i montažer Džon Karpenter danas proslavlja svoj rođendan. Veliko ime američke kinematografije, dao je ogroman doprinos savremenom svetu filma, putem svojih spekatularnih ostvarenja. Svestran kao ličnost i kao umetnik, tokom svoje dugogodišnje karijere snimao je filmove najrazličitihih žanrova, međutim najzapaženiji je po svojoj ulozi tvorca filmova sa horor i naučno – fantastičnom tematikom. Istorija filma duguje mu zahvalnost na senzacionalnim filmovima snimljenim davnih 70 – tih i 80 – tih godina 20. veka.

Filmovi koje su sa oduševljenjem prihvatili kako najveći filmski kritičari tako i publika širom sveta, bili su „Noć veštica“, „Bekstvo iz Njujorka“ i „Čovek sa zvezda“. Brojni njegovi filmovi doneli su mu kultni status u svetu filma. Ostvarenja kao što su „Tamna zvezda“, „Napada na policijsku stanicu broj 13“, „Magla“, „Stvor“, „Kristina“, „Velika gužva u kineskoj četvrti“ i „Oni žive“ učinili su od Džona najvećeg svaraoca 20. veka kada je film u pitanju. Njegovi filmovi odišu stvarnošću, napetošću, neizvesnošću, scenama brutalnog nasilja i tertorom kakav se retko sreće.

Vrlo inovativan kao režiser, producent i srenarista Karpenter s razlogom zauzima jedno od vodećih mesta na lestvici najpopularnijih umetnika današnjice. Iako je sa nama već skoro 7 decenija, čini se da ovaj filmski inovator ne posustaje i da će još mnogo toga ostaviti iza sebe filmskim obožavateljima.

Pošaljite komentar