Friedrich Nietzsche – rođen je 15.10.1844. – 25.08.1900.

Veliko ime kada je u pitanju nemačka filozofija i pesništvo, Fridrih Niče, rođen je na današnji dan. Rođen je u protestantskoj porodici u gradu Rekenu pored Licena. Gubitak oca u ranoj mladosti ostavio je značajan trag na njegovu ličnost. Fokusiran na učenje i nauku, sa svega 24 godine Niče postaje doktor nauka bez odbrane teze, zahvaljujući viđenju jednog od njegovih profesora koji ga je smatrao izuzetno talentovanim za filologiju. Niče se smatra jednim od najvećih modernih mislilaca i najoštrijim kritičarem modernog sveta, odnosno zapadne civilizacije.

Na meti njegovih žustrih osuda takođe su se nalazili i kompletna zapadna kultura i hrišćanstvo u celini. Ova svestrana ličnost pored filozofije i književnosti bavila se još i predavanjem odnosno profesorskim poslom u Bazelu. Filolog, esejista, filozof i pesnik, Niče je pretvarao jednostavan životni aspekat u čitavu sferu različitih tumačenja i viđenja. Sa muzikom, njenim pravcima i delima Riharda vagnera upoznaje se pod uticajem svog profesora Ernesta Ortlepa. Na njegov rad i stvaralaštvo u najvećoj meri uticali su Šopenhauer, Vagner i Heraklit. Po mišljenju mnogih rame uz rame sa Serenom Kierkegarom,

Niče je začetnik egzistencijalizma. Svoju prvu knjigu i po mnogima životno remek delo „Rođenje Tragedije“ napisao je 1871. godine.

Pošaljite komentar