Leonardo da Vinči – rođen je 15.04.1452. – 02.05.1519. godine

Najveći italijanski renesansni umetnik, slikar, arhitekta i vajar, Leonardo di ser Pjero da Vinči, rođen je na današnji dan. Najznačajnije ime u umetničkim krugovima doba u kom je živeo ali i savremenog doba. Leonrada su njegovi savremenici smatrali idealom renesansnog čoveka. Mnogi su ga s razlogom videli kao univerzalnog genija koji je odudarao od vremena u kom je živeo, ne uklapajući se podjednako niti u prošlost niti u budućnost. Istovremeno pored umetnosti bavio se i pronalazaštvom i inženjerstvom, stvarajući velika dala u svemu što je dotakao. Među njegovim najpoznatijim delima nalazi se „Tajna večera“ i famozna „Mona Liza“.

Celog svog života Leonardo je bio fasciniran misterijom ljudskog lica i duboko zaintrigiran mogućnošću „čitanja ljudske duše“ putem pokreta odnosno izraza lica. Upravo „Mona Liza“ je ta koja ima zagonetni pogled i izraz lica, koji i dan danas pokušavaju mnogi da odgonetnu. Kao prvi psihološki portret naslikan u istoriji umetnosti, ova slika je dobila zasluženo mesto i značaj koji joj je dodeljen. Mnogi do njegovih izuma se uprkos činjenici što su nastali pre 5 vekova i dan danas koriste u brojne svrhe. U velikoj meri Leonardo je doprineo razvoju anatomije, astrologije i građevinarstva.

Leonardova dela se i dan danas smatraju vrhuncem umetnosti a isti važi za neprikosnovenog umetnika, bez adekvatne konkurencije. 

Pošaljite komentar