Vanja Grbić – rođen je 14.12.1970. godine

Danas svoj rođendan proslavlja veličanstveni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić. Veliko ime srpske odbojke, smatra se najboljim odbojkašem svih vremena. Rođen u Zrenjaninu, Vanja je talantovan igrač kakav se retko sreće. Član je odbojkaške Kuće slavnih, a u dresu reprezentacije Srbije osvojio je čak 14 medalja. Zasluženo je proglašen najboljim igračem Evrope 2000. godine. Vanjin otac takođe je bio reprezentativac i član selekcije koja je na evropskom prvenstvu davne 1975. godine odnela bronzanu medalju.

Rame uz rame sa rođenim bratom Nikolom, koji je veoma dugo bio kapiten na čelu reprezentacije, Vanja je doprineo tome da srpska odbojka poprimi epske razmere. Vrlo spretan na terenu, Vanja je dugo vremana igrao na poziciji primača servisa. Tokom svoje impresivne karijere Grbić je sa reprezentacijom išao na brojna svetska i evropska prvenstva a takođe je učestvovao i na Olimpijskim igrama. U svojoj karijeri Grbić je promenio dosta klubova. Igrao je u Vojvodini, zagrebačkoj Mladosti, a zatim i u italijanskim,  brazilskim, ruskim,  japanskim i turskim klubovima.

Proglašen je za najboljeg muškog sportistu kao i za najboljeg sportistu Jugoslavije. Svoju karijeru završava u turskom klubu Fenerbahče. Vanja je oženjen i ima tri ćerke i jednog sina.

Pošaljite komentar