Che Guevara – rođen je 14.06.1928. – 09.10.1967. godine

Najpoznatiji latinoamerički revolucionar Ernesto Gevara de la Serna, poznatiji kao Che Guevara, rođen je na današnji dan. Višestrana ličnost, Che je bio kubanski gerilski vođa i teoretičar, veliki diplomata, po zanimalnju lekar i veoma talentovani pisac. Ernesto je rođen u mestu Rosario u Argentini. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti koja je doprinela revoluciji Fidela Katrsa na Kubi. Che je rođen u dobrostojećoj porodici koja je vukla špansko – irsko poreklo. Otac mu je bio arhitekta, a Ernesto je bio prvo u nizu od 5 dece u porodici. Po rođenju je utvrđeno da Ernesto ima astmu, te se usled neuspešnog lečenja, porodica seli iz vlažnog Buenos Ajresa u unutrašnjost zemlje. Problemi sa astmom su ga nažalost pratili celog života, ali ga nisu sprečili da bude uspešan sportista i veliki revolucionar.

Njegovi savremenici često su govorili da je voleo da šokira ljude stvarima iz svog života, npr neredovnim kupanjem. Po završetku gimnazije Ernesto upisuje medicinu 1948. godine. Kada je dobio poziv za regrutaciju, nalaz vojne komisije ga je u potpunosti porazio. Glasio je „mladić delikatnog zdravlja, sa hroničnom astmom, nesposoban za vojnu službu“. Nakon toga odlučuje da proputuje svet moticiklom, što mu je donelo prosvetljenje. Shvatio je koja je njegova uloga u svetu nemaštine i stalne borbe za opstankom i doslovnoj joj se posvetio.

Poznati časopis Time, svrstao je Ernesta među 20 najuticajnijih ljudi sveta, ikonom i herojem modernog doba, koji je promenio mišljenja mnogih. 

Pošaljite komentar