Adrien Brody – rođen je 14.04.1973. godine

Slavni američki glumac, veliko ime američke kinematografije Ejdrijan Brodi, danas proslavlja svoj rođendan. Rođen u Njujorku, na teritoriji SAD, Ejdrijanovim venama teče krv jevrejskog i mađarskog porekla. Na prve časove glume polazi pod pritiskom roditelja, koji su ga na iste upisali kako bi ga udaljili od problematične dece sa kojom se sve više družio. Godine 1992. doživljava težak pad sa motora od kog je zadobio velike povrede. Mesecima se oporavljao od istih. Nekoliko godina bio je nezapažen na javnoj sceni sve dok se nije pojavila uloga u filmu „Metak“. Nakon ovog filma imali smo to zadovoljstvo da ga gledamo u ostvarenjima „Tanka crvena linija“, „Summer of Sam“, „Selo“ i „King Kong“.

Najširoj javnosti Ejdrijan je poznat po svojoj spektakularnoj ulozi u istorijskom dramskom filmu Romana Polanskog – „Pijanista“. Glumeći Vladislava Špilmana, Ejdrijan je pokazao znatno glumačko umeće i predanost pozivu koji je odabrao. Za ulogu u ovom filmu dobio je Oskara za najboljeg glavnog glumca i postao najmlađi dobitnik te nagrade. Filmski kritičari i ljubitelji filma širom sveta često su ga poredili sa najvećim imenima u filmskoj industriji kao što su Al Paćino i Marlon Brando.

Njegov specifičan stil glume i uopšte njegova pojava, doneli su mu bitan status u kom danas uživa kada je film u pitanju.

Pošaljite komentar