Josipa Lisac – rođena je 14.02.1950. godine

Velika hrvatska muzička zvezda, Jospia Lisac danas proslavlja svoj rođendan. Spektakularna pevačica i svojevrstan umetnik, svoju muzičku karijeru započinje još kao dete pevajući u horu 1961. godine. U tom dobu pevala je klasičnu i sakralnu muziku a 1967. postaje član benda O Hara. Nedugo potom napušta grupu i prelazi u Zlatne akorde. Žena izuzetnih glasovnih sposobnosti, vrlo slikovita kao ličnost i uvek primećena na sceni. Sa ovom grupom godinama je svirala na brojnim festivalima i koncertima šireći interes među mladima za novom vrstom muzike, neobuzdanom i punom zanosa. Takođe grupa izdaje i singl – album sa samo 4 pesme.

Njena solo karijera započinje 1968. godine kada je otpevala poznatu pesmu Arsena Dedića – Što me čini sretnom. Tokom narednih par godina nastali su njeni najveći hitovi – „Oluja“, „Kapetane moj“, „Život moj“ i „I teče teče vrijeme“. Među njenim pesmama našle su svoje mesto i dve sevdalinke – „Omere beže“ i „Niz polje idi babo Sejmeni“. Njenim najvećim uspehom u karijeri smatra je album „Dnevnik jedne ljubavi“ za koju muziku komponovao njen životni saputnik Karlo Metikoš.

Ljubitelji muzike i najveći kritičari slažu se da je ovo jedan od najcelovitijih i najkvalitetnijih albuma podaren našoj javnosti. Josipa se oprobala i u rok – operi, džez muzici i pop pravcu, ne skrivajući pri tom svoj kreativni dar.

Pošaljite komentar