Petar II Petrović Njegoš – rođen je 13.11.1813. – 31.10.1851. godine

Na današnji dan rođen je veliki duhovni i svetovni vladar Crne Gore, Petar Petrović Njegoš. Jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, rođen je u selu Njeguši, kod Cetinja. Njegovo kršteno ime bilo je Rade (Radivoje). Izuzetna ličnost, snažnog karaktera ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i kulturi. Godine 1825. vladika Petar I, njegov stric, odvodi ga u cetinjski manastir, na školovanje i pripremu za svog naslednika.

Sima Milutinović, kog mu je stric doveo za učitelja upoznaje ga sa umetnošću, istorijom, filozofijom i književnošću. Isti ga podstiče na pisanje i stvaralaštvo, kada i nastaju njegova prva dela. Njegovo najpoznatije delo je „Gorski vijenac“ objavljeno 1847. godine, koje je u Beču dobilo ocenu manuskript genijalnog tvorca. Među ostalim njegovim delima nalaze se „Luča Mikrokozma“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“. Njegoš je bio utemeljivač moderne crnogorske države i glavna ličnost koje je uspostavila organe vlasti u istoj, uvodeći istovremeno i plaćanje poreza. U njegovo vreme vlast u državi je bila podeljena na guvernera koji se oslanjao na Zapad i episkopa koji se oslanjao na Rusiju.

Njegoš je napravio veliki korak u tom pravcu, proteravši guvernadura Radonjića iz zemlje i objedinivši svetovnu i versku vlast. Crna Gora je tada postala kompletna kao država.

Pošaljite komentar