Tomas Džeferson – rođen je 13.04.1743. – 04.07.1826. godine

Jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, predsednik i glavni autor deklaracije o nezavisnosti Tomas Džeferson, rođen je na današnji dan. Kao treći predsednik SAD, Tomas je važna i vrlo uticajna ličnost u istoriji ovog kontinenta. Na samom početku Američke revolucije služio je u kontinentalnom kongresu kao predstavnik države Virdžinije, da bi nakon toga postao njen ratni guverter. Po završetku rata Tomas postaje diplomata u Parizu. Nedugo potom dobija zvanje američkog ministra u Francuskoj. U službi tadašnjeg predsednika Džordža Vašingrova, Tomas je bio prvi američki Državni sekretar.

Osnivač je demokratske-republikanske stranke. Godine 1796. Tomas biva izabran za Potpredsenika Sjedinjenih Američkih Država. Džon Adams ga je pretekao u trci za predsednički položaj. Nije tajna da Adams i Tomas nisu bili u najboljim odnosima. U saradnji sa Džejmsom Medisonom, Tomas je tajno napisao rezoluciju Kentakija i Virdžinije. Godine 1800. Tomas biva izabran za predsednika SAD. Njemu možemo da zahvalimo na kupovini velikog dela teritorije današnje Luizijane od Francuske.  Tomas je bio izuzetna ličnost, govorio je tečno 5 jezika i bio zainteresovan za nauku, arhitekturu, religiju i filozofiju. Osnovao je Univerzitet u Virdžiniji po isteku svog drugog mandata.

Mada mu kao zamerku pripisuju to da nije bio vešt govornik, bio je sklon pisanju i često je na taj način komunicirao sa važnim ljudima širom Evrope i sveta.

Pošaljite komentar