Liza Minnelli – rođena je 12.03.1946. godine

Popularna američka glumica i pevačica Lajza Mineli, danas proslavlja svoj rođendan. Rođena u Los Anđelesu, u Kaliforniji, na teritoriji SAD Lajza potiče iz umetničke porodice. Lajzina majka je takođe bila uspešna glumica i pevačica, a njene tetke su članice grupe „The Gumms sisters“. Sa svega 3 godine Lajza se pojavljuje u spektakularnom mjuziklu pod nazivom „In the good old summertime“. Mjuzikl je snimljen 1949. godine i dobio je izuzetno pozitivne ocene kritičara i publike.

U istom mjuziklu glumila je i njena majka. U mnogo čemu mlada Lajza je krenula stopama stoje majke. Poput nje i Lajza je imala buran život. Na ludi kamen je stala čak 4 puta i nedugo potom podnela papire za razvod. U pitanju su bili Piter Alen, Džek Hejli, Mark Gero i Dejvid Gest. Lajza profesionalno počinje da se bavi muzikom i glumom sa 17. godine, tačnije 1963. godine. Tada nastupa u mjuziklu na Brodveju „Best foot forward“. Ovo ostvarenje je prošlo veoma dobro kod kritičara. Već naredne godine nastupa po pozivu svoje majke u „London Palladiumu“.

Ne skirvajući svoj talenat, Lajza se 1965. godine vraća na Brodvej i osvaja Toni nagradu ua ulogu u „Flore the red menace“. Neki od najpoznatijih filmova u kojima je glumila su „Charlie Bubbles“, „The Sterile cuckoo“ i naravno „Cabaret“.

Pošaljite komentar