Charles Darvin – rođen je 12.02.1809. – 19.04.1882. godine

Veliki britanski naučnik, koji je postavio temelje tadašnjoj i savremenoj teoriji evolucije, Čarls Robert Darvin rođen je na današnji dan. Veliko ime kako britanskih naučnih krugova tako i celog naučnog sveta. Prema njegovoj tvrdnji svi oblici života se razvijaju putem prirodne selekcije, što je do tada bio pojam kom se nije mnogo pridavao značaj. Darvin je rođen u grofoviji Šropšir, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bio je peto dete imućne porodice. Jedan pradeda mu je bio uspešan trgovac porcelanom i lončarskom robom, a drugi psiholog i naučnik, na kog je i mladi Darvin povukao.

Nakon stečenog osnovnog obrazovanja mladi Darvin upisuje medicinu u Edinburgu. Nedugo potom biva izbačen sa studija i spas traži na Kembridžu, opredelivši se za poziv sveštenka anglikanske crkve.Tamo upoznaje ličnosti koje će u velikoj meri uticati na njegov život. U pitanju su bili geolog Adam Sedžvik i prirodnjak Džon Henslou. Drugi ga je naučio kako da stekne samopouzdanje i postane pažljiv posmatrač sveta i života koji ga je okruživao. Po završetku studija Darvin se ukrcava na brod prepun prirodnjaka koji su krenuli na put oko sveta.

Ovo putovanje i saznanja steknuta na istom dalu su mu osnovu za razvoj teorija koje su usledile. Narednih dvadeset godina proveo je dorađujući svoje teoreme i stvarajući istoriju.

Pošaljite komentar