Joe Frazier – rođen je 12.01.1944. – 07.11.2011. godine

Famozni i spektakularni, svetski poznati bokser Džozef Vilijam „Džo“ Frejzer rođen je na današnji dan. Veliko ime kada je američki boks u pitanju, Džo se vrlo brzo istakao na javnoj sceni svojim snažnim udarcima i sposobnošću da meč reši u svoju korist kroz nekoliko poteza. Najpoznatiji bivši američki profesionalni bokser, olimpijski pobednik i svetski šampion svojim performansom i umećem u ringu postavio je težak zadatak kako pred svoje savremenike tako i pred buduće generacije zaljubljenika u ovu vrstu sporta. Rođen u Južnoj Karolini u SAD, Džo poznat po svom nadimku „Smokin’ Joe“ svoju karijeru započinje 1965. godine, dominirajući više od 2 decenije u ovom sportu.

Nakon kraće pauze vraća se boksu 1981. godine ali ne sa istim žarom. Tih 60 – tih Frejzer se pojavljuje, gotovo ni od kuda, kao glavni favorit u teškoj kategoriji i počinje da ređa pobede nada protivnicima kao što su Jerry Quarry, Oscar Bonaven, Buster Mathis, Eddie Machen, Doug Jones, George Chuvalo i Jimmy Ellis. Zahvaljujući ovom nesvakidašnjem uspehu Frejzer je postao neosporni šampion teške kategorije.

Svoju najveću pobedu ostvaruje nad Muhamed Alijem 1970. godine u legendarnom meču pod nazivom – Borba veka, koji su pratili milioni širom sveta. Nažalost Frejzer gubi titulu svetskog prvaka dve godine kasnije kada doživljava nokaut u meču sa Džordžom Formanom. 

Pošaljite komentar