Patrijarh srpski Pavle – rođen je 11.09.1914. – 15.11.2009. godine

Nekadašnji vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, Patrijarh srpski Pavle, rođen je na današnji dan. Njegovo svetovno ime bilo je Gojko Stojčević. Gojko je rođen u selu Kućinci na teritoriji tadašnje Austrougarske a današnje Hrvatske. Kao dete je ostao bez oba roditelja. Otac mu se pri radu u SAD razboleo i umro od tuberkuloze, kada je mladom Gojku bilo samo 3 godine, a majka mu je umrla rađajući treću u nizu njegovih sestara iz njenog drugog braka. Gojko je odrastao uz baku i tetku, pri čemu je tetka shvatila da je reč o slabašnom dteteu, nesposobnom za seoske poslove, koje je poslala na školovanje.

Mladi Gojko završava osnovnu školu u rodnom mestu i jedno leto, davne 1925. godine provodi u manastiru Orahovica u kom se priprema za nastavak školovanja. U Tuzli je živeo kod rođaka u siromašnoj porodici dok je završavao nižu gimnaziju. Dobro se snalazio sa predmetima kao što su matematika i fizika. Mada mu veronauka u školi nije išla baš najbolje (imao je dvojku iz ovog predmeta) uticaj rodbine je imao odlučujuću reč i on ipak upisuje bogosloviju. Istu je upisao u Sarajevu. Godine 1936. upisuje u Beogradu Bogoslovski fakultet.

Uporedo sa tim upisao je i Medicinski fakultet. Patrijarh Pavle se smatra jednom od najuticajnijih ličnosti koje su promenile mišljenje javnosti o veri u Isusa i crkvu.

Pošaljite komentar