Salvador Dali – rođen je 11.05.1904.  23.01.1989. godine

Kontraverzni umetnik koji je stvarao i živeo početkom 20.veka, Salvador Felip Jacint Dalí Domenech, iliti jednostavnije Salvador Dali, rođen je na današnji dan. Španski i katalonski nadrealistični umetnik, svojim delima pomerio je u znatnoj meri granice dotadašnje umetnosti. Dali se smata uprkos svojoj egocentričnosti i surovosti kada je umetnost u pitanju jednim od najznačajnijih umetnika 20. veka. Pored slikarstva, Dali se bavio i pisanjem, vajanjem, scenografskom profesijom i glumom. Izuzetan majstor nadrealizma Dali je pružio priliku umetnosti da bude surova, sirova i neshvatljivo prelepa.

Njegova dela u velikoj meri pokazala su njegovu kreativnost i sposobnost da inspiraciju pronađe u svemu što ga okružuje. Salvadorova najčešća tema u delima bila je percepcija prostora u kom je živeo, kao i doba pijanstva, groznice i religije. Vrlo specifičan kao osoba Dali je celog života smatrao sebie posebnim i verovao u to da je predodređen za velika dela. I dok i dan danas mnogi Dalija smatraju genijem, velika većina misli da je bio ništa drugo do poremećeni egocentrik. Španski likovni kritičari slagali su se u tome da je nadobudan i netalentovan šarlatan, međutim njegova popularnost širom sveta bila je dostigla epske razmere.

Njegova dela su se prodavala u ogromnim količinama i dan danas kolekcionari širom sveta žele da poseduju makar jednu njegovu sliku.

Pošaljite komentar