Branimir Štulić – 11.04.1953. godine

Proslavljeni nekadašnji pevač i gitarista najpoznatije grupe na jugolovenskoj muzičkoj sceni „Azra“, Branimir „Džoni“ Štulić danas proslavlja svoj rođendan. Kontraverzna ličnost, misteriozne prošlosti i pojave obeležila je svojim prisustvom na javnoj sceni ceo jedan vek. Iako je gitaru počeo da svira dosta kasno tek u prvom razredu gimnazije, otkrio je ubrzo da mu ista leži i da se pronalazi u toj priči. Kao mladić lutao je zagrebačkim ulicama u vreme kada se rađala hipi i rok scena.

Tokom 70 – tih godina 20. veka, mladog Džonija omladina je mogla da čuje po raznim žurkama po Zagrebu, na kojima je svirao sa akustičnom gitarom svoje i tuđe pesme. Izvesno vreme bio je student Filozofskog fakulteta, međutim shvatio je da tu ne pripada. Njegov prvi bend bio je „Balkan sevdah bend“ sa kojim je svrirao raznovrsnu muziku. Bend „Azra“ nastaje 1977. godine, pod uticajem panka uz modifikaciju zvuka i akustičnih pesama koje je ranije komponovao Štulić. Prvi album „Azre“ koji se pojavio 1980. godine smatra se najjačim debijem u istoriju jugoslovenskog roka.

Tokom svoje karijere Štulić je snimio 16 albuma, kako sa Azrom tako i kao solo izvođač. Većina istih je prodata u tiražu od preko 100 hiljada primeraka. 

Pošaljite komentar