Stepa Stepanović – rođen je 11.03.1856. – 27.04.1929. godine

Najslavniji srpski i jugoslovenski vojvoda Stepan Stepa Stepanović, rođen je na današnji dan. Velio ime koje je zauvek obeležilo našu istoriju. Stepa je rođen u selu Kumodraž kod Beograda. Ime je dobio po dedi, po koje je i cela njegova porodica dobila prezime Stepanović. Stepa je bio treći sin, a četvrto dete po redu u porodici. O malom Stepi se najviše brinula njegova baka, jer je majka bila zauzeta kućnim i poljskim poslovima. Kao mladić čuvao je stoku i jednom umalo poginuo kada ga je bik zaskočio i rasporio rogom po trbuhu. Spasila ga je strina koja je naišla u tom trenutku.

Stepa je učestvovao u srpsko – turskim ratovima, prvo kao pitomac – narednik, a kasnije i kao potporučnik. U periodu između bitaka vršio je dužnost komadanta bataljona, puka, brigade i divizije. Bio je takođe i pomoćnik načelnika Glavnog generalštaba. Stepa je dva puta bio izabran za vojnog ministra. Tokom datog perioda, sa Stepom na čelu srpska vojska je bila i više nego dobro pripremljena za predstojeće ratove. Za vreme Prvog balkanskog rata vojvoda Stepa Stepanović je konadovao Drugom armijom.

Njegove sposobnosti u toku ratovanje, bistar i oštar um, omogućile su srpskoj vojsci da se izbori sa znatno moćnijim neprijateljima.

Pošaljite komentar