Nikola Tesla – rođen je 10.07.1856. – 07.01.1943. godine

Najveći srpski naučnik i pronalazač svih vremena, Nikola Tesla rođen je na današnji dan. Inovator svetskog glasa, koji se bavio područjem elektrotehnike i radiotehnike, ostavio je čovečanstvu neprocenjive izume. Među njegovim izumima nalazi se okretno magnetsko polje kao i višefazni sistem naizmenične struje. Nikola je rođen u mestu Smiljan, u Lici, na teritoriji Austrijskog carstva. Nikolin otac je bio pravoslavni sveštenik, istovremeno vrlo nadaren pisac i poeta koji je imao vrlo bogatu biblioteku u kojoj je mladi Nikola voleo da provodi vreme i uči strane jezike iz knjiga. Nikolina majka je bila vrlo talentovana i kreativna, a svojim brojnim izumima je olakšala sebi život na selu. Smatra se da je Nikola upravo od nje nasledio sklonost ka istraživačkom radu.

Po završetku srednje škole Nikola oboleva od kolere. Tokom 9 meseci koliko je bolovao pošlo mu je za rukom da ubedi oca da umesto bogoslovije upiše studije tehnike. Studirao je u Gracu i sve ispite polagao sa najvišim ocenama. Učio je i čitao mnogo, a brojne knjige j znao i napamet, naročito Getovog „Fausta“. Profesori su međutim bili zabrinuti za njega, plašeći se da ne podlagne pod prevelikim radom. Nakon toga usledile su krizne godine za mladog Teslu. Kockanje, smrt oca. Međutim pri dospeću na Američko tlo njegov život se preokrenuo na bolje. Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, koju je 1937. godine i odbio.

Po njemu je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla.

Pošaljite komentar