Alisa Marić – rođena je 10.01.1970. godine

Prva dama srpskog sporta Alisa Marić danas proslavlja svoj rođendan. Rođena u Njujorku, u SAD, Alisa se zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjanom još kao dete zaljubila u šahovsku igru. Sa samo 4 godine, znala je pravila ovog vrlo zahtevnog sporta i bila konkurentna mnogo starijima od sebe. Naša najpoznatija šahistkinja, velemajstor i bivša ministarka omladine i sporta Alisa Marić obeležila je svojim umećem čitavu jednu eru u srpskom sportu. Takođe i njena 21. minut mlađa sestra je bivša kadetska prvakinja sveta i dvostruka prvakinja Jugoslavije u šahu. Kada je imala svega 12 godina Alisa je postala najmlađi šahovski majstor u istoriji Jugoslovenskog šaha.

Profesor na univerzitetu i doktor ekonomskih nauka, Alisa je dala svojim performanskom izuzetna doprinos kako srpskom sportu, tako i šahovskoj umetnosti uopšte. Takođe Alisa je autor studenstnih udžbenika pod nazivom „Principu marketinga“ i „Marketing u medijima“. Na osnovu njenih rezultata svrstana je na najvišu poziciju među najboljim jugoslovenskim i srpskim šahistkinjama svih vremena.  Osim titule ženskog velemajstora, Alisa je takođe i nosioc intermajstora u muškoj konkurenciji.

Jedno vreme Alisa je bila i voditelj popularne emisije „Alisa u zemlji šaha“ koja se emitovala na TV Politika. Dobitnica je najviših nagrada i priznanja u oblasti šaha na teritoriji Republike Srbije.

Pošaljite komentar