Ivan Turgenjev – rođen je 09.11.1818. – 03.09.1883. godine

Na današnji dan rođen je veliki ruski književnik i autor brojnih drama Ivan Sergejevič Turgenjev. Rođen u izrazito bogatoj porodici, u mestu pod nazivom Orel, u Rusiji, Ivan je detinjstvo proveo na rodnom imaju svoje majke. Bogata porodična pozadina obezbedila je Ivanu kvalitetno obrazovanje, odnosno najbolje profesore toga doba. Budući da se školovao kod kuće, za razliku od svojih vršnjaka više se fokusirao na pisanu reč, da bi joj se u kasnijem životu u potpunosti posvetio i prepustio. Pohađao je i internat u Moskvi, na kom je nastavio da neguje svoju ljubav prema književnosti.

Jedno vreme bio je student filologije u Moskvi, pa u Sankt Peterburgu pa u Berlinu. Nakon studija vraća se u Rusiju i zapošljava kao činovnik pri ministarstvu spoljnih poslova. Ubrzo, osetivši nezadrživ poriv za pisanjem, napušta dato radno mesto i posvećuje se literarnom radu. Jedno od njegovih najcenjenijih dela je svakako „Očevi i deca“ koje se smatra vrlo značajnim romanom 19. veka. U istom Turgenjev je predstavio i definisao pojam „nihilizam“. Njegova svima dobro poznata zbirka pripovedaka „Lovčevi zapisi“ takođe je imala svetskog odjeka.

Budući da je bio protiv politike cara Nikolaja I i njegovog represivnog vođstva, po nasledstvu porodičnog imanja Turgenjev oslobađa sve robove na istom, pomažući im u emancipaciji posle zvaničnog ukidanja.

Pošaljite komentar