Ivo Andrić – rođen je 09.10.1892. – 13.03.1975. godine

Nobelovac Ivo Andrić rođen je na današnji dan. Veliki srpski i jugolovenski književnik i diplomata, ostavio je neizbrisiv trag u kulturi našeg podneblja. Nobelovu nagradu za književnost dobija 1961. godine „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazivao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“. Duboko ganut patnjama svog naroda Ivo se još kao srednjoškolac pridružio pokretu Mlada Bosna i postao strastveni borac za oslobađanje svog naroda od Austrougarske monarhije.

Ne trpeći potlačenost ni trenutka Ivo se celog svog veka trudio da bude i ostane slobodan u duši, o čemu u najvećoj meri i govore njegova dela. Diplomu i doktorat dobio je u Gracu a između dva Svetska rata služio je u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije. Među stotinama njegovih dela najpoznatija su svakako „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hrnika“. Zahtevna štiva za čitanje, ali vrlo inspirativna i dubokoumna za sve one koji se usude da ih se dohvate. Takođe njegovi romani „Prokleta avlija“, „ Gospođica“ i „Jelana žena koje nema“, bili su ne samo čitani već i pretvarani u pozorišne predstave.

Većina njegovih romana opisuje činjenično stanje i patnju naroda u Bosni tokom otomanske vlasti. Nakon njegove smrti, osnovana je Zadužbina Ive Andrića u Beogradu, gde se njegova zaostavština čula u celini.

Pošaljite komentar