Željko Obradović – rođen je 09.03.1960. godine

Najtrofejniji trener košarkaške Evrolige, čovek zvučnog imena koje prepoznaju svi pravi ljubitelji košarke Želimir Željko Obradović danas proslavlja svoj rođendan. Bivši košarkaš, jedan od najuspešnijih srpskih i jugoslovenskig igrača, koji se danas bavi trenerskim poslom, smatra se jednim od najboljih stručnjaka na polju košarke u Evropi i svetu. Željka mnoga velika imena kako jugoslovenskog, srpskog tako i evropskog sporta smatraju najuspešnijim u poslu kojim se bavi. Rođen u Čačku, na teritoriji tadašnje SFRJ, Željko je poprilično kasno počeo da igra za nacionalnu selekciju, sa 28. godina. Igrao je tada na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, na kojima je naša reprezentacija osvojila srebrnu medalju.

Dve godine kasnije igrao je na šampionatu sveta u Argentini, nakon čega se naša ekipa vratila sa zlatnom medaljom. Željko je jedina osoba koja je na šampionatima sveta osvojila zlatne medalje i kao košarkaš i kao trener. Kup šampiona Evrope sa Partizanom osvaja 1992. godine. Nakon toga isto ponavlja i sa Huventudom 1994. godine, sa Real Madridom 1995. godine i čak 5 puta sa Panatinaikosom. Željko je doveo Panatinaikos do trostruke krune, kada mu je uručena nagrada „Aleksandar Gomeljski“.

Ova nagrada se daje najboljem evropskom treneru. Istu nagradu je dobio i 2011. kada je sa ekipom PAO –a po 5 put osvojio Evroligu. Pred kraj sezone napušta ovaj tim i prelazi u turski Fenerbahče.

Pošaljite komentar