Stiven Hoking je rođen 1942. god. a preminuo 2018. Slovio je za čoveka briljantne inteligencije, teoretskog fizičara, kosmologa, i bio je direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju pri Univerzitetu na Kembridžu. Poznat je termin Hokingova radijacija, i to su teorije o tome da crne rupe emituju određeno zračenje.


Završio je fiziku na Oksfordu, a akademsku karijeru je nastavio na Kembridžu. Stiven Hoking je bolovao od neuromotoričke bolesti, koja ograničava govor i kretanje i veoma onesposobljuje. Ono što je impresivno u vezi ovog naučnika, to je činjenica da je njegov intelektualni rad pobedio tešku onesposobljenost u fizičkom smislu.


Zanimljivo je da je 2006. godine postavio otvoreno pitanje na internetu u kome izražava zabrinutost o budućnosti čovečanstva, koje se, po njegovom mišljenju i viđenju, nalazi u političkom, socijalnom i ekološkom haosu, te piše da ne zna kako će se ljudska vrsta održati još sto godina. Kasnije je dodao da ni on sam ne zna odgovor, ali da je želeo da tim pitanjem podigne svest ljudi o problemima sa kojma se čovečanstvo suočava.


Preminuo je 14. marta 2018. godine.
Pošaljite komentar