Uroš Predić – rođen je 07.12.1857. – 11.02.1953. godine

Najveći srpski slikar svih vremena Uroš Predić, rođen je na današnji dan. Uz Paju Jovanovića i Đorđa Krstića, Uroš je bio jedan od najtalentovanijih slikara realizma, svog doba. Rođen u Orlovatu kod Zrenjanina, na teritoriji nekadašnjeg Austrijskog carstva, Uroš je umetnik koji je najširoj javnosti poznat po svojim delima koje su prikazivale živote običnih ljudi. Ova njegova dela vezuju se za sam početak njegovog stvaralaštva. U nešto kasnijem dobu, Uroš se posvetio crkvenom slikarstvu i portretima. Njegov otac bio je svešteno lice koje je imalo velikog uticaja na njegov život i odrastanje.

Završio je nemačku školu i gimnaziju u Pančevu koja je kasnije nazvana po njemu. Zahvaljujući svom talentu dobija stipendiju Matice srpske 1876. godine i odlazi u Beč na studije. Završio je uspešno slikarsku akademiju. Najveći uticaj na njegov rad i stvaralaštvo imao je njegov profesor Gripenkerp. Već za vreme studija Uroš je dobijao brojne nagrade za svoja slikarska dela. Zaljubljen u šesnaestogodišnjakinju Anu, Uroš je želeo da je učini svojom ženom, međutim Anin otac to nije dozvolio, pre svega jer je ona bila vrlo mlada, a on duplo stariji od nje.

Među njegovim delima ima najviše portreta, istorijskih kompozicija, ikonografija i nešto malo predela. Za svog života naslikao je samo jedan akt. 

Pošaljite komentar