Vuk Karadžić – rođen je 07.11.1787. – 07.02.1864. godine

Reformator srpskog jezika Vuk Karadžić, rođen je na današnji dan. Rodno mesto velikog srpskog filologa je Tršić. Vuk je rođen u porodici u kojoj su deca umirala, po rođenju ili neposredno posle njega, pa je po narodonom verovanju dobio ovo ime, kako bi ga isto zaštitilo od zlih duhova, uroka i veštica. Njegova porodica doselila se u Tršić iz Crne Gore. Zainteresovan od malih nogu, za razliku od većine svojih vršnjaka za čitanje i pisanje, Vuk je ove veštine sketao zahvaljujući svom rođaku Jevti Saviću Čotriću, jedinom čoveku u kraju koji je bio pisemen. Fasciniran narodnim umotvorinama, Vuk je godinama bio njihov sakupljač.

Upravo njemu možemo da zahvalimo na neporcenjihom blagu u vidu anegdota, bajki, priča i umotvorina iz naroda koje se i danas čitaju i spominju. Autor je prvog srpskog rečnika i kao takav jedan od najistaknutijih ličnosti srpske književnosti 19.veka. Reformator je ćirilice i veliki borac za uvođenje narodnog jezika u srpsku književnost. Godine 1813. u Beču, upoznao je Jerneja Kopitara cenzora slovenskih knjiga koji ga je i naveo na to da sakuplja narodne pesme srpskog naroda na jednom mestu. Zahvaljujući Vuku imamo pismo kakvo danas koristimo.

Njegove reforme srpskog jezika i uvođenje fonetskog pravopisa, potisnuli su slavenosrpski jezik, koji je tada važio za upotrebni jezik ljudi sa visokim obrazovanjem. 

Pošaljite komentar