Taško Načić – rođen je 07.04.1934. – 27.03.1993. godine

Veliki srpski glumac, tvorac nezaboravnih likova u filmovima i serijama koje su obeležile 20. vek, Taško Načić rođen je na današnji dan. Taško vodi cincarsko poreklo, odakle mu i tako specifično ime. Rođen u Kruševcu, na teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije Taško je bio jedan od začetnika impozantne filmske scene naših prostora. Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu, a još kao student druge godine svoje mestu je našao na daskama koje život znače u predstavama „Stanoje Glavaš“ i „Gospođa ministarka“.

Njegovo lice imali smo zadovoljstvo da vidimo kako u pozorištu, tako i na televiziji i velikom filmskom platnu. Ličnost vrlo specifične pojave i vedrog duha, sa lakoćom je znala da izmami osmeh i zadrži ga na licu svoje publike. Njegovom najzapaženijom ulogom smatra se ona u filmu „Davitelj protiv davitelja“. Film je snimljen 1984. godine i dobio je prestižna priznanja na više filmskih festivala. Tokom svoje karijere Taško je igrao u brojnim predstavama Ateljea 212, rame uz rame sa Zoranom Radmilovićem. Ostao je zapamćen po svojoj ulozi u „Radovanu III“ kao i u kultnom filmu „Ko to tamo peva“.

Njegov izvanredan glumački talenat najbolje je isplivavao na površinu kada je Taško dobijao komične uloge. Uloga Božidara Majkovića u TV ostvarenju „Bolji život“ jedna je od onih koja nas je do suza nasmejavala tokom 90 – tih.

Pošaljite komentar