Nicolas Cage – rođen je 07.01.1964. godine

Holivudski glumac zvučnog imena i atraktivne pojave Nikolas Kejdž danas proslavlja svoj rođendan. Glumac italijansko – nemačkog porekla, rođen je u Long Biču, u Kaliforniji, na tlu SAD. Veliko ime američkog filma, režije i produkcije, doprinelo je tome da savremena umetnost kao što je film doživi svoj procvat. Rođen je i odrastao u porodici koja je generacijama bila vezana za film i umetnost uopšte. Deda mu je bio kompozitor, baka glumica, otac pisac i profesor književnosti a majka balerina i koreograf. Poznati režiser Fransis Ford Kapola, Nikolasev je stric.

Oba njegova brata se takođe bave oblašću filma, jedan je režiser a jedna glumac. Po razvodu svojih roditelja mladi Nikolas odlazi da živi sa ocem, provodeći leta kod strica. Oduševljen ulogom Džejms Dina u filmu „Istočno od raja“, Nikolas prepoznaje svoj poziv iz budućnosti. Definitivno odlučuje da postane glumac. Veoma impozantan glumac, poznat je po svojom svestranošću kada je gluma u pitanju. Nisu mu strane uloge kako problematičnih likova sa teškom prošlošću, tako ni ljubavnika, zavodnika, kriminalaca, dobrih momaka na strani zakona i izgnanicima iz društva.

Godine 1995. dobija nagradu Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu „Napuštajući Las Vegas“. Među njegovim najpoznatijim filmovima nalaze se „Stena“, „8 milimetara“, „Nestali za 60 sekundi“ i „Opasnost u Bankoku“.

Pošaljite komentar