Jovan Jovanović Zmaj – rođen je 06.12.1833. – 14.06.1904. godine

Jedan od najvećih srpskih književnika Jovan Jovanović Zmaj rođen je na današnji dan. Čika Jova Zmaj, kako su ga popularno zvali njegovi savremenici, rođen je u Novom Sadu a po zanimanju je zapravo bio doktor iako se tokom svog života u najvećom meri bavio pisanjem, uređivanjem i izdavanjem dečijih knjiga i časopisa. Po završetku gimnazije, uspisao je Pravo u Pešti, a studije nastavljao u Pragu i Beču. Carski Beč je u najvećoj meri doprineo njegovom književnom obrazovanju. Najveći liričar srpskog romantizma ostavio je generacijama koje su došle neprocenjivo blago u vidu pesama koje sa velikim zadovoljstvo i dan danas deca recituju a majke pevaju svojim najmlađima.

Najpoznatije zbirke njegovih pesama nose naziv „Đulići“ i „Đulići uveoci“. Prva nas upoznaje sa srećom o okviru porodičnog života a duga nam prikazuje bola i tugu za najdražima. Takođe pored pesama za decu, Čika Jova Zmaj je autor i brojnih satiričnih i političkih pesama. Ostao je upamćen kao prvi srpski književnik koji je pisao poeziju za decu.

Brojne generacije odrasle su uz pesme kao što su „Ala je lep ovaj svet“, „Mali konjanik“, „Pačija škola“, „ Materina maza“, „Kupanje“, „Žaba čita novine“, „Ala su to gadne muke“ i mnoge druge.

Pošaljite komentar