Tomas Man – rođen je 06.06.1875. – 12.08.1955. godine

Veliki nemački pisac romana, književnik svetskog glasa, pripovedač i dobitnik prestižnih nagrada Tomas Man, rođen je na današnji dan. Rođen u Libeku, na teritoriji Nemačkog carstva, Tomas je odrastao u staroj i uglednoj porodici koja se bavila trgovinom. Bio je drugo po redu od petoro dece u svojoj porodici. U periodu kada je išao u gimnaziju u Libeku, od škole i učenja su ga mnogo više zanimali muzika, pisanje i čitanje. Njegovim prvim književnim pokušajima smatra se delo objavljeno u gimnazijskom časopisu koji je samo uređivao. Uzor u tom dobu je bio Hajne. Nakon smrti oca, završetka škole i preseljenja u Minhen Tomas počinje da sluša predavanja iz istorije umetnosti, književnosti i ekonomije.

Tada izdaje i svoju prvu novelu, koja je izašla u časopisu koju je uređivao njegov brat. Godine 1929. Tomas je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Isti se smatra jednim od najznačajnijih književnika 20. veka. Među njegovim najistaknutijim delima nalaze se „Bunderbrokovi“, „Čarobni breg“, „Doktor Faustus“, „Smrt u Veneciji“ i „Obraćanja nemačkom slušaocu“.

Tomas je bio oženjem Katjom, ćerkom minhenskog profesora matematike. Imao je 6 dece a njegov sin Klaus je krenuo očevim stopama kada je književnost u pitanju. 

Pošaljite komentar