Sigmund Frojd – rođen je 06.05.1856. – 23.09.1939. godine

Najpoznatiji austrijski psihijatar, osnivač psihoanalitičke škole Sigmund Freud, rođen je na današnji dan. Sigmund važi za najuticajnijeg, najcenjenijeg i ujedno najkontraverznijeg naučnika na prelazu 19. u 20. vek. Lekar i psihijatar, utemeljivač psihoanalize, Frojd je za svoje doba izneo do tada nepojmljive činjenice, potrkepivši ih čvrstim dokazima. Rođen je u Frajbergu, u Moravskoj, a svoje obrazovanje je stekao studirajući medicinu u Beču. Njegov otac je bio trgovac vunom, a njegova majka bila je čak 20 godina mlađa od svog supruga. Još dok je bio dete, njegovi roditelji su primetili da je izuzetno bistro dete, zbog čega je uživao i poseban status unutar porodice. Oduvek zainteresovan za ljudski um i psihu, Frojd je jedno vreme proveo i u Parizu studirajući kod Šarkoa.

Njegovo otkirće i teorija psihoanalize nastali su kada je istraživao posledice hipnoze na histeriju. Ovo dostignuće objavio je 1895. godine u saradnji sa Brojerom. Njegov zaključak je bio da u čovekovoj psihološkoj strukturi postoje tri činioca, Id, Ego i Superego. Frojd je naime najviše govorio o potisnutim željama i osećanjima, koji dovode do destrukcije ljudskog uma i bića. Psihoanalizom Frojd je istraživao nesvesni deo ljudskog uma, kako bi stimulisao – probudio isti u cilju otklanjanja stvorenih blokada.

Frojd je osnivač Godišnjaka za psihoanalitička i psihopatološka istraživanja. Njegova ćerka Ana u velikoj meri mu je pomogla prilikom rada i isti nastavila nakon njegove smrti.

Pošaljite komentar