Raffaello Sanzio – rođen je 06.04.1483. – 06.04.1520. godine

Jedan od najslavnijih italijanskih slikara, tvorac nepocenjivih dela Rafaelo Santi, rođen je na današnji dan. Veliki umetnik, renesansni slikar, rođen je u Urbinu, kao sin Đovanija Santija, koji je takođe bio slikar. Otac mu je u vreme njegovog rođonja radio na dvoru Montefeletro, na kom mladi Rafael upoznaje brojne istaknute slikare. Najveći utisak na mladog Rafaela ostavila su dela Pjera dela Frančeska. Rafaelov prvi učitelj koji mu je podario osnovno slikarsko obrazovanje bio je njegov otac. Nakon toga podučavanjem mladog Rafaela bavio se Pjetro Vanuči. Rafaelo je kao vrlo mlad ostao i bez oca i bez majke.

Od 1505. godine Rafael živi i radi u Firenci posvećen svojim slikama. Tamo je i dobio priliku da se upozna sa izvanrednim tehnikama i delima Leonarda Da Vinčija, Andreje del Sarta, Mikelanđela i Fra Bartolomea. Iako je njegov prvobitni plan bio kraće zadržavanje i Firenci i proučavanje radova datih umetnika, Rafaelo je u istoj prveo 4 godine. Među njegovim najistaknutijim delima nalaze se „Madona u zelenom“, „Sveta familija“ kao i  „Venčanje device Marije“.

Najvećim pozivom u njegovom životu smatra se onaj koji mu je uputio papa Julije II, da ulepša njegove privatne odaje freskama u Vatikanu. Devet godina mu je trebalo da završi ovaj zadatak.

Pošaljite komentar