Michelangelo Buonarotti – rođen je 06.03.1475. – 18.02.1564. godine

Najveći italijanski umetnik svih vremena Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, rođen je na današnji dan. Izuzetno talentovan vajar, slikar, arhitekta i poeta, Mikelanđelo je promenio izgled dotadašnje umetničke scene i izvršio neuporediv uticaj na dalji razvoj umetnosti u Evropi. Njegova dela i dan danas stoje ponosito i gordo odolevajući vremenu. Još za vreme života, Mikelanđela su smatrali vrhunskim umetnikom kome njegovi savremnici ali ni sledbenici nisu mogli da pariraju. Mnoga njegova dela bilo da su u pitanju skulpture, slike ili arhitektonska ostvarenja smatraju se najboljim delima u istoriji umetnosti. Mada je Mikelanđelo sebe smatrao vajarem, njegovo najpoznatije delo je freska stropa Sikstinske kapele u Vatikanu.

Skulpture od mermera Mikelanđelo je pravio čini se čitavog svog života, dok je drugim umetnostima i tehnikama slikanja i stvaranja posvećivao samo izvesnu etapu. Freske u Sistinskoj kapeli stekle su svoju popularnost najverovatnije zbog ekspanzije umetnosti u 20. veku, kao i zbog toga što je Mikelanđelo mnoga svoja dela ostavio nedovršenim. Veliki umetnik, višestrana ličnost, nezadrživog duha i jasne perspektive.

Mikelanđelo je nesebično sebe poklonio umetnosti, dozvoljavajući joj da se izrazi putem njegovog umeća. Bilo da je vajao, slikao ili gradio radio je to svim svojim bićem, unoseću u svoja dela i srce i dušu.

Pošaljite komentar