Bob Marley – rođen je 06.02.1945. – 11.05.1981. godine

Najpoznatiji jamajčanski muzičar svih vremena, Robert Nesta Marli rođen je na današnji dan. Najveće ime reggea muzike, ujedno pevač, tekstopisac i gitarista ostavio je neizbrisiv trag u srcima svih onih koji su shvatili dubinu njegove muzike. Zahvaljujući upravo Marliju rege muzika je pronašla svoj pravac i izvan granica Jamajke.Okružen muzikom koju je voleo Bob upoznaje velika imena rege muzike, kao što su Džo Higs i Piter Mekintoš. U datom periodu dolazi do velikog proboja jamajčanske muzike kroz Ska scenu. Okružena siromaštvom omladina na Jamajci je u muzici tražila beg od istog.

Marlijev prvi singl bio je „Džadž not“ koji kao ni „One more cup of coffee“ nije ostario značajniji uspeh kod publike. Uprkos neslavnom početku Bob je jedan od malobrojnih jamajčanskih muzičara koji su dosegli zvezde. Odrastajući na Jamajci u Kingstonu, Bob je vrlo rano otkrio muziku „crne Amerike“ zahvaljujući radio stanicama. U Marijevim pesmama u najvećoj meri je dominiralo nasleđe ropstva i svest o težini života u njegovoj domovini. Godine 1963. Maril, Bani i Piter formiraju originalnu postavu „The Wailers“.

Njihova prva pesma pod nazivom „Simmer Down“ postala je pravi hit na Jamajci i nedugo potom stekla svoje fanove i širom sveta. Godine 1966. Bob i ostatak grupe prihvataju rastafarijansku veru i počinju sa širenjem poruka ljubavi i mira, putem svojih dela.

Pošaljite komentar