Volt Dizni – rođen je 05.12. 1901. – 15.12.1966. godine

Jedan od najpoznatijih svetskih producenata Volt Dizni rođen je na današnji dan. Rođen je u Čikagu u aveniji Trip, u radničkoj porodici. Odrastajući na porodičnom imanju, pored troje braće i sestre, Voltu su najviše vremena društvo pravile domaće životinje, odakle i potiče njegova inspiracija za likove koje je kasnije kreirao. Njegova sklonost prema crtanju nije bila tajna a njegov prvi komšija bio mu je ujedno i učitelj crtanja. Svoje prve crteže uspešno je prodavao po komšiluku sa svega 7 godina.

Veliko ime u svetu američkog filma, režije i animacije Volt je bio izuzetno talentovan za crtanje što je u velikoj meri odredilo dalji tok njegovog života.

Fasciniran pokretnim slikama Volt je podario svetu neprocenjivo blagu u vidu dugometražnih crtanih filmova za decu. Zajedno sa svojim bratom stvorio je pravo malo dečije carstvo, zabavni park pod nazivom Diznilend, koji i dan danas privlači sve generacije, decu, mlade i odrasle, ljubitelje crtaća i dobre zabave. Jedno od njegovih prvih dela bilo je „Alisa u zemlji čuda“. Volt je bio osoba posvećena porodici i cenio je svaki slobodan trenutak koji je mogao da provede sa sebi dragim osobama.

Bio je u braku sa Lilijan Baunds, sa kojim je imao jednu biološku i jednu usvojenu ćerku.

Pošaljite komentar