Radivoj Korać – rođen je 05.11.1938. – 02.06.1969.

Na današnji dan rođen je slavni jugoslovenski i srpski košarkaš Radivoj Korać. Rođen u Somboru, ovaj izuzetno talentovani mladić, upoznao se sa košarkaškom igrom još kao dete. BSK – u Beograd pridružuje se sa svega 16 godina igrajući na poziciji krilnog centra. Njegov performans na terenu i nesebičnost kada je košarkaška igra u pitanju, nisu prošli nezapaženo od strane trenera Borislava Stankovića. Sa pomenutim klubom, koji se kasnije zvao OKK Beograd, Radivoj je čak 4 puta osvojio prvenstvo Jugoslavije. Svoje umeće oprobao je igrajući i za inostrane klubove. Bio je prvi strelac i igrač Standarda iz Liježa, neprikosnovenog prvaka Belgije.

Takođe igrao je za Petrarku iz Padove a osim toga je bio i prvi strelac prvenstva Italije sa postignutih 592 poena na 22 utakmice. Radivoj Korać se smatra jednim od najboljih košarkaša koje je tadašnja Jugoslavija ikad imala. Poznat po svom nadimku „Žućko“, Radivoj je bio igrač kog su svi želeli u svom timu. Nažalost njegova smrt dolazi prerano i Jugoslavija ostaje bez velikog čoveka, velikog talenta, velikog košarkaša.

U saobraćajnoj nesreći sa svega 30 godina Radivoj napušta zauvek svet košarke, zavivši istu u crno. Dobio je počasno mesto u Aleji velikana u Beogradu, u kojoj je sahranjen kao prvi sportista. U njegovu čast danas postoji takmičenje pod nazivom „Kup Radivoja Koraća“:

Pošaljite komentar