Karl Marks – rođen je 05.05.1818. – 14.03.1883. godine

Najcenjeniji nemački politički filozof, enciklopedijskog uma, velika ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag u nemačkoj istoriji Karl Hajnrih Marks, rođen je na današnji dan. Rođen u Triru, u rajnskoj pokrajini, pruskom carstvu, Karl je bio treće dete u svojoj porodici. Karl potiče iz porodice pravnika koji su bili visoko obrazovani. Po završetku gimnazije upisao je Pravo i studirao u Bonu i Berlinu. Višestrana ličnost, Karl se uporedo bavio filozofijom, ekonomijom, istorijim, sociologijom i novinarstvom. Karl je postao glavni urednik „Rajskih novina“ u Kelnu, čiji je rad pruska vlada zabranila.

Ekonomista, istoričar i sociolog, Marks je važio za najvećeg kritičara kapitalizma svog doba kao i za teoretičara socijalističke misli. Vodeća je ličnost Prve internacionale i jedan od vođa radničkog pokreta. Godine 1843. pokreće Nemačko – francuske godišnjake u Parizu i ubrzo doživljava progon iz Francuske. Seli se tada u Brisel gde stiče brojna priznanja za svoj književni rad i političku orijentaciju. Bio je takođe član tajne lavičarske grupe „Savez pravednih“ u Londonu. Do kraja života radio je i živeo u Londonu. Bio je takođe i evropski dopisnik za Njujork tribjun.

Gotovo ceo svoj vek je proveo u emigraciji, progonjen i u materijalnoj oskudici, međutim to ga nije pokolebalo na putu do njegovog cilja – stvaranja novog pogleda na svet.

Pošaljite komentar